Sporcu Beslenmesi

SPORCU BESLENMESİ

Sporcu beslenmesi, kişi sporcu olsun veya olmasın, atletik performansa yönelik beslenme ve spor bilimlerinin bir sentez içerisinde hem araştırmaların hem de uygulamaların yapıldığı beslenme bilimi dalıdır.

Sporcu beslenmesinin amacı önce sporcu sağlığını korumak sonra da performansını geliştirebilmektir.

Spora yönelik doğru planlanan bir beslenme programı ile spor yapan kişinin antrenman performansı ve sonrasında toparlanma süresi en aza indirger. Bu da genel performansında artışa yol açar.

Ayrıca hastalıklardan korunmasını ve zorlu fiziksel performans gerektiren sporlarda vücudunu daha sağlıklı kalmasını sağlar.

Sporcu beslenmesi yapılan spora göre değişmekle kalmayıp önce spor yapan kişiye göre değişmektedir. Sporcunun nasıl bir beslenme alışkanlığı var, vejetaryen mi, yoksa laktoz inteloransı mı var? Klinik tablosundan psikolojik durumuna göre birçok etken beslenmeyi etkilemektedir.

Amaç spor yapan bireyin ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir beslenme programı ile sakatlanmaları minumuma indirebilmek ve performansı maksimuma çıkarabilmektir.

Sporcuların enerji seviyelerini ve kas kütlelerini koruyabilmeleri için sık sık yemek yemeleri gerekmektedir. İlk sorulacak soru klinik bir problemleri olup olmadığı ve herhangi bir besin grubuna karşı olup olmamalarıdır. Sonrasında ise yaptıkları sporun türüne, antrenman sıklığına ve yaşam tarzlarını da göz önüne alarak kişiye özel menüler planlanmalıdır.

Dayanıklılık sporları

Dayanıklılık sporları, uzun süreli ve düşük şiddetli aktivite gerektiren spor türüdür. Örneğin 3200 m koşu, kros, maraton, 2000 m kürek gibi sporlar dayanıklılık sporlarındandır. Dayanıklılık sporcularının enerji ihtiyaçları yüksektir. Uzun süreli bir egzersiz sonrası kas glikojen depolarının boşalmaması için karbonhidrat tüketimi çok önemlidir.

Kuvvet / Güç sporları

Kuvvet/ güç sporları, kısa süreli ve patlayıcı güç gerektiren spor türüdür. Bu grup içerisinde; halter, disk, gülle, çekiç, 100 m yüzme, masa tenisi gibi spor dalları yer alır. Bu sporcular, ağrılık kazanımını hedefledikleri için ve kas dokusunda büyüme-gelişme sağlamak için gerekli enerjiyi almalıdır. Karbonhidratlar, kuvvet/güç sporlarında temel yakıttır.

Yeterli karbonhidrat tüketimi yüksek şiddetli antrenman ve yarışma sırasında glikojen depolarına destek olur ve kas dokularının gelişimine etki eder. Kas dokusunun egzersiz sonrası onarımı için protein ihtiyacı yüksektir.Protein kaynağı besinlerin her ana ve ara öğünde tüketilmesi gerekir.

Takım sporları

Takım sporlarına futbol, voleybol ve basketbol gibi spor çeşitleri örnek verilebilir. Takım sporlarında, sporcunun oyundaki pozisyonu ve vücut ağırlığı gibi farklılıklar, sporcuların enerji gereksinimlerini etkiler. Sporcular arasındaki antrenman yoğunluğu ve oyundaki pozisyon farklılığından karbonhidrat gereksinimi değişir.